Kvindernes frigørelse

”Lykke” råbte Elisabeth Grundtvig ud over forsamlingen. ”Lykke, det er, hvis flertallet af mænd blev kyske og trofaste! Det er, hvis vi tænker os et samfund, hvor den sanselige drift kun findes i forbindelse med kærlighed, hvor mænd og kvinder lever i rene, lykkelige ægteskaber, og hvor forførelse, voldtægt, prostitution og al den elendighed, som følger med det, kun kendes af navn!”Først var der dødstille i salen. Så bragede klapsalverne fra de hundredvis af kvinder løs i flere minutter.

Kvindernes kamp for ligestilling, både i forhold til frigjorthed, politisk indflydelse og økonomisk lighed, har haft kæmpe indflydelse på den måde vores samfund er indrettet i dag. Hvis datidens kvinder (og mænd) ikke havde øjnet muligheden for frigørelse fra det mandsdominerede samfund, kvindernes underkuelse og det traditionsbundne ægteskab, hvordan ville vores verdenssyn, vores hverdag og vores syn på os selv, så se ud den dag i dag? Hvis de ikke havde haft modet til at stå frem, og sætte problemerne under debat, ville vi så have levet under de samme undertrykkende forhold, som de gjorde? Eller var det en naturlig udvikling, som ville have fundet sted uden kvindernes indblanding? For at finde svarene på disse, og tonsvis af andre spørgsmål, må vi kigge tilbage til noget, vi i dag kalder sædelighedsfejden.

onsdag den 30. november 2011

Forskellige synspunkter

Debatten om sædelighedsfejden kan deles op i 3 forskellige synspunkter:
  • Den Konservative Fløj var tilhængere af den herskende moral, dvs. de ville bevare tingene og forholdene i ægteskabet, som de var. Det var disse, der mente, at mænd og kvinder var skabt forskelligt af Gud og derfor havde forskellige krav til seksuallivet. De mente, at borgerskabets kvinder skulle være symbol på moralen, og derudover holdes uvidende om kroppens funktioner. Det forholdt sig nemlig sådan, at man i 1872 havde opdaget den kvindelige ægcelle og fundet ud af, at kvinden også var en vigtig byggesten i det menneskelige liv, hvor man før i tiden havde ment, at det kun var manden. De konservative mente at argumenterne for, at dette var naturen, der skabte ligestilling mellem manden og kvinden, var sammensværgelser mod den kristne tro, og at den nuværende opbygning af samfundet, hvor manden var klart i top, skulle bevares. Overhovedet det at tale om dette blev betragtet som at tegn på usædelighed blandt de konservative. Det var skadeligt for moralen og samfundet at tale om det.

  • De Radikale var tilhængere af tolerancen af sex før ægteskabet og mente, at det undertrykte den menneskelige frihed, og især kvindernes rettigheder, at afholde sig fra sex før ægteskabet. De mente ikke, modsat de to andre fløje, at kønslivet var syndigt, og mange af dem forbandt den sociale ulighed med seksualmoralen. Også prostitutionen  kunne undgås, hvis alle havde ret til et seksualliv før ægteskabet, for det var kravene om kyskhed, der fremmede dobbeltmoralen og prostitutionen. De mente, at afholdenhed fra sex ville være yderst usundt både for krop og sjæl. Idealet var, at erotiske forbindelser ikke var noget, staten skulle blande sig i, for den frie kærlighed var det eneste, der kunne skabe rene forhold omkring kønnenes ligestilling. Det var blandt andre Brandes, der bakkede op om dette synspunkt. Kritikken mod dem lød på, at deres seksualopfattelse ville komme til at styrke mandens position yderligere. Ikke fordi det var meningen, men ganske enkelt fordi mandens rettigheder allerede var sikret. Mange argumenterede også for, at de var for idealistiske, og at kvinden ville ende med at blive behandlet som et sexobjekt.
Georg Brandes var en af fortalerne for den radikale sexholdning

    Elisabeth Grundtvig var en af de mange  kvinder, der støttede op, om  at de samme kyskhedskrav skulle gælde for mænd og kvinder
  • Imellem disse to stod de, der ville have samme kyskhedskrav for kvinder og mænd, og at alt seksualliv foregik inden for ægteskabet. De vigtigste talsmænd inden for denne overbevisning var Bjørnstjerne Bjørnson og Elisabeth Grundtvig, der begge mente, at hvis mennesket ikke lærte at styre sine drifter, ville hele samfundet blive fordærvet, og at den bedste måde at undgå dette var at lære mændene, kvindernes kyskhed. Et andet argument var, at kvinder ikke havde adgang til præventionsmidler, så der ville blive for mange forældreløse børn, og gravide kvinder ville blive udstillet og slået hånden af. Det ville også betyde, at der ikke ville være det samme marked inden for prostitution. Dette var der mange kvinder, der støttede op omkring, men sjovt nok var det ikke deres stemme, der havde størst betydning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar