Kvindernes frigørelse

”Lykke” råbte Elisabeth Grundtvig ud over forsamlingen. ”Lykke, det er, hvis flertallet af mænd blev kyske og trofaste! Det er, hvis vi tænker os et samfund, hvor den sanselige drift kun findes i forbindelse med kærlighed, hvor mænd og kvinder lever i rene, lykkelige ægteskaber, og hvor forførelse, voldtægt, prostitution og al den elendighed, som følger med det, kun kendes af navn!”Først var der dødstille i salen. Så bragede klapsalverne fra de hundredvis af kvinder løs i flere minutter.

Kvindernes kamp for ligestilling, både i forhold til frigjorthed, politisk indflydelse og økonomisk lighed, har haft kæmpe indflydelse på den måde vores samfund er indrettet i dag. Hvis datidens kvinder (og mænd) ikke havde øjnet muligheden for frigørelse fra det mandsdominerede samfund, kvindernes underkuelse og det traditionsbundne ægteskab, hvordan ville vores verdenssyn, vores hverdag og vores syn på os selv, så se ud den dag i dag? Hvis de ikke havde haft modet til at stå frem, og sætte problemerne under debat, ville vi så have levet under de samme undertrykkende forhold, som de gjorde? Eller var det en naturlig udvikling, som ville have fundet sted uden kvindernes indblanding? For at finde svarene på disse, og tonsvis af andre spørgsmål, må vi kigge tilbage til noget, vi i dag kalder sædelighedsfejden.

onsdag den 7. december 2011

Konklusion/perspektivering

Man kan ikke sige, at der blev én vinder af debatten, men man kan sige at på den lange bane, blev Brandes og den radikale fløj vindere. I dag har alle, over den seksuelle lavalder, ret til sex før ægteskabet, men det har også meget med udviklingen af samfundet at gøre. Alle kan få abort, og alle har adgang til præventionsmidler, hvilket var det argument, kvinderne brugte mod den fri kærlighed. Men man kan tænke over, om Brandes nogensinde havde tænkt på, hvad det kunne udvikle sig til. Havde han nogensinde overhovedet tænkt tanken, at en kamp for lige kyskhedskrav kunne føre til, at unge kunne have sex på åben skærm? Det har selvfølgelig også meget med udviklingen af opdragelsen at gøre. Der er nu mere plads til selv at bestemme, hvordan man ønsker at opdrage sine børn. Der er ikke de samme krav. Derudover er der seksualundervisning i skolerne, så også unge piger ved, hvad det drejer sig om.
                             Jeg tror, vores verdenssyn ville være helt anderledes, havde datidens kvinder og mænd ikke taget det første skridt. Jeg tror, ikke vi, som kvinder, ville kunne have haft de samme muligheder, som vi har i dag, hvis ikke uligheden og uretfærdigheden var blevet sat under debat. Jeg tror også, det var et nødvendigt skridt for vores verden, at mændene blandede sig i debatten, at der var nogen, der var villige til at kæmpe for at ændre forholdene. Ellers kan jeg kun forestille mig, at vi havde levet under de samme undertrykkende forhold som dem.
                             Vi er ikke færdige med debatten og kampen for ligestilling, men jeg er overbevist om, at det var sædelighedsfejden, der blev forløber for, at kvinder i dag kan tage de uddannelser, de har lyst til, og gifte sig med den de har lyst til. Alt sammen fordi nogle kvinder satte problemerne under debat. 

1 kommentar:

  1. Nice, I translated it in Google translate, and it was really useful! You put a lot of information into your text and it is perfect to use in a lecture...

    SvarSlet